Származási ország: Amerika, Maine állam
Súly: kandúr: 7-11 kg, nőstény: 4-8 kg

Színkombinációk:

fekete, fekete cirmos, fekete füst, fekete ezüst cirmos, kék, kék füst, kék cirmos, vörös, vörös cirmos, krém, krém füst, krém cirmos, krém ezüst, fekete teknőc, fekete teknőc füst, fekete ezüst teknőc, kék teknőc, kék teknőc füst. (különböző cirmossággal és fehérrel vagy anélkül)

Szőr: félhosszú

Jellem:

A Maine Coon macska kedves és társaságkedvelő állat, nagyon sokat beszélget (dürög), dorombol egész nap. Magas intelligenciával bír és élete végéig játékos marad. A legtöbb macskafajtával ellentétben a Maine Coon-ok nagyon szeretik a vizet és bizony ki is pacsálják a vizes tálból és valószínűleg a fürdőszobában is ott lesznek, ha hallják csobogni a vizet. Nagyon barátságos természetű, jól kijön más állatokkal, illetve gyerekekkel is. Kizárólag benti macskaként tartható, hacsak nem biztosítunk a számára macskakifutót vagy körbekerített teraszt/erkélyt, de akár pórázon(hámmal) is sétáltatható.

A Maine Coon kialakulása, történelme

A Maine Coon Amerikából, Maine államból származik, erre utal a "Maine" szó, a "Coon" pedig az angol "raccoon", azaz mosómedvére a lompos farkuk miatt. Az eredetéről sok legenda létezik: többek között azt állítják, hogy a macska és a mosómedve keresztezéséből származik, ami már biológiai szempontból is lehetetlen.

Továbbá sokak szerint hasonlítanak a hiúzra, a fülbojtjaik miatt. Őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket.

Magyarországon 1988. április 30-án láthatták először a fajtát egy Székesfehérvári kiállításon.

A Maine Coon jellegzetes testfelépítése, külleme

Nagy testű mivolta ellenére a szépség, kedvesség, önállóság és szabadságérzet testesül meg benne, egy igazi egyéniség. Bundája nem hasonlít egyetlen más fajtához sem, a hasán és a hátsó lábakon hosszabb, hogy védje a nedvességtől, a hátán és a nyakán rövidebb, a nyaka körül pedig nagy mellényt növeszt a téli időszakban, ezek mellett bundája fényes, selymes és vízálló is. Egyik jellegzetessége a hosszú, bozontos farka, mely szintén maga köré csavarva védi a hidegtől, másik pedig a fülei hegyén elhelyezkedő úgynevezett "hiúz bojt". Talppárnái mellett szintén hosszabb a szőr, amely úgynevezett "hócipőként" szolgál. Hosszú, szögletes orruk segít a zsákmány megragadásában és a víz lefetyelésében is. A kandúrok tömege általában ivarosan 6-8 kg, de ivartalanul akár 11kg-osak is lehetnek, a nőstények ennél kisebbek, általában ivarosan 4-6 kg, ivartalanul pedig 5-8 kg-ra nőhetek. Fontos kiemelni, hogy a Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét és típusát 4 éves kora körül éri csak el.

Színváltozatai nagyon sok félék lehetnek, a sima feketétől, a kéken és vörösen át a teknőc tarkáig, amelyek mind ötvöződhetnek különböző fehér mennyiséggel az alábbiak szerint:

Továbbá hófehér színváltozatuk is létezik, melynek szemszínei a következőek lehetnek: sárga, zöld, felemás (egyik sárga/zöld, a másik kék), illetve dupla kék szemű. Az ő esetükben számítani kell siketségre vagy részleges hallásra is, de vannak kiválóan halló hófehér Maine Coon-ok is.

A cirmosságnak pedig az alábbi változataival találkozhatunk:

Kisokos: Szürke macska nem létezik. A kék az kék. A "füst" pedig azt jelenti, hogy a macska ezüstösnek látszik, de a macskán nincs cirmosság, hanem úgymond "szolid". "Ezüst"-nek pedig a füst cirmos változatát hívjuk.

Újdonság, hogy pár éve már nemcsak hófehérben, de színes/mintás változatban is örökké kék, illetve felemás (egyik szeme kék, másik sárga vagy zöld) szeműek is jelen vannak a fajtában:

A Maine Coon sajátosságai, jelleme, viselkedés

A Maine Coon macskák különleges, vékony, csicsergő hanggal rendelkeznek, melyet folyamatosan hallatnak udvarláskor, beszélgetéskor, vagy akár amikor simogatjuk őket, illetve akár akkor is, amikor játszunk velük. Szeretnek játszani és apportírozásra is megtaníthatóak. A Maine Coon szereti az ember társaságát, de nem jellemző rá, hogy túlságosan emberfüggő lenne, tehát nem zaklat folyamatosan, de szeret mindig a közelünkben lenni, mindenhova követni és vágyik a szeretetre, simogatásra is. Nem kifejezetten "ölben ülő", de természetesen vannak kivételek. Minden alkalmat megragadnak egy kis pihenésre, ejtőzésre pláne a gazdi mellett. A kandúrok kicsivel lustábbak, a nőstények pedig önállóbbak és mozgékonyabbak, de mindketten nagyon játékosak és kedvesek. Kiváló vadászok, szeretik üldözni a zsákmányt. Két éves korukig sokkal aktívabbak, játékosabbak, de később fontosabb lesz a gazdival töltött idő, de természetesen játékos énjük életük végéig megmarad. Angyali természetű, szelíd óriásnak is nevezik őket.

A Maine Coons ápolása, etetése

Sokan gondolhatják azt, hogy a félhosszú szőrű macska esetében sok időt kell fordítani az ápolásra, pedig nem. Ez azért van, mert nem rendelkezik dús aljszőrzettel és fedőszőre a legtöbb területen közepes hosszúságú. A bunda selymes, egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni (vedléskor kicsit többször) ahhoz, hogy megfelelő kondícióban tartsuk. Fürdetni nem szükséges őket, de babapúderrel vagy szárazsamponnal elkerülhető a zsíros, csomósodó szőrzet.

Az etetéssel kapcsolatban, amit fontos megemlíteni, hogy a Maine Coon csipegetős fajta, tehát érdemes a száraz tápot 0-24 elérhetővé tenni a számára. A vizes tál pedig mindenképpen nagyobb, masszívabb legyen, hiszen a mancsukkal való pacsálásnál könnyen felboríthatnak egy könnyebb műanyag tálat, továbbá érdemes a tál alá peremes alátétet tenni, amely megtartja a kipacsált vizet.

A Maine Coon jellemző genetikai betegségei

A Maine Coon fajtánál az egyik legelterjedtebb fajtaspecifikus betegség a HCM, azaz szívizomfal elfajulás. A HCM, mint betegség bármely macskánál előfordulhat, legyen az házi vagy fajtatiszta macska. A betegség nem csak öröklött, hanem szerzett is lehet pl. a nem megfelelő táplálkozás, taurinhiány következtében is kialakulhat. Ezért is kell odafigyelni, hogy mivel etetjük a macskánkat. A HCM esetében a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és elhelyezkedésük rendezetlenné válik, a szív kamrájának fala több helyen, vagy egészében megvastagszik. Gyógymód sajnos még nem ismert, de a beteg élete különböző gyógyszeres kezelésekkel meghosszabbítható. Érdemes 2 évente szív ultrahangra elvinni a macskákat ellenőrzés szempontjából, egy Maine Coon Tenyészet macskáinak pedig minden esetben rendelkeznie kell negatív genetikai szűrési eredményekkel.

Másik jellemző betegség az SMA, azaz izomsorvadás. Okozója az SMN gén, mely gerinc eredetű izomsorvadást okoz. Gyógymód sajnos szintén nem ismert még, ezért fontos, hogy a tenyészállomány macskái minden esetben rendelkezzenek negatív genetikai szűrési eredményekkel.

Sok Tenyésztőnél továbbá látni lehet PKD (policisztás vesebetegség) és PKdef (Píruvát kínáz enzim hiány) szűréseket is, melyek véleményem szerint nem jellemzőek a Maine Coon-ra. A PKD-t például nagyobb laborok már nem is ajánlják, hiszen ez inkább a perzsákra és a brit macskákra jellemző. A PKdef pedig új keletűnek számít, de nem igen találkoztam ebben a betegségben szenvedő Maine Coon-al a lassan 10 éves tenyésztésem alatt, de felelősségteljes Tenyésztőként az én tenyészmacskáim is szűrve vannak mind a 4 betegségre.

 Bővebben: Betegségek


A Maine Coon tulajdonságainak 1-5 ig pontozása

  • Egészség:                                            4
  • Harapásra való hajlam:                      2
  • Ápolás és tisztán tartás:                    3
  • Vedlési szint:                                      4
  • Taníthatóság:                                      5
  • Játékosság:                                         5
  • Lakásban tartható:                             4
  • Gyerekbarát:                                       5
  • Mozgásigény:                                      4
  • Hízékonyság:                                       3