Üres oldal

Ide írhatsz...

Kisokos a fehér kiscicákról

A teljesen fehér szőrzetért a dominánsan öröklött W gén a felelős, amely biztosítja, hogy a szőrzet teljesen pigmenthiányos legyen az egész testen, ezáltal a bunda fehér színt nyer. A W gén különváltan öröklődik a többi színért, cirmos mintáért vagy más faktorokért felelős génektől, tehát genetikailag a fehér macska bundája alatt láthatatlanul hordozza az összes színt, mintát és faktort, beleértve a fehér foltokat, és ezeket a színeket átörökíti az utódainak. A fehér bunda, mint egy jól szabott "lepel", úgy takarja el a fehér macska valós színét/mintázatát.

A fehér macskák kölykeinél siket kölykökre is lehet számítani, amely kapcsolatban áll a fehér "lepel" színét kódoló W génnel. 

Nem szeretném, ha sokan úgy gondolnák, hogy ez a "fogyatékosság" egy betegség.

A siket cica nem megsüketült, hanem így született. Ő 1-2 hetes kora óta így éli a mindennapjait, ehhez alkalmazkodott a szervezete. Érzékszervei (szaglása, szeme, bajuszai, tapintószervei, ízlelése) erősebben fejlődtek ki a hallása hiányában, így nem okoz számára problémát hallószerve elégtelen működése, tehát a siketség elfogadható, természetes jelenségnek mondható és nem zárja ki az egészséget sem, így nem nevezhető betegségnek.

Szeretném minden kedves érdeklődővel tudatni, hogy amennyiben hófehér maine coon cicáról álmodik, aki lehetséges, hogy siket, mindenképp tudnia kell az alábbiakat:

  • Egy siket cicával plusz teendő nincs, maximum kicsivel több figyelmet kell szánni a tanítására, mert nem fogja hallani az utasításokat, de kézjelekből vagy rezgésekből mindent megért.
  • Nem kell vele orvoshoz járni, nem kell külön táppal etetni. 
  • Egyedi igénye egyedül, hogy csak lakásban tartható, de ez szerződési feltétel is.
  • A siket cicák nagy szeretetbombák, imádják a gazdit és mindig mellette szeretnének lenni, tehát sokkal ragaszkodóbbak, mint halló társaik, ha hiszitek, ha nem. 
  • Más cicával vagy kutyával is nyugodtan együtt tarthatóak.
  • Egy siket cica vételára nem lesz alacsonyabb, azért mert siket.